En wij van Klein Hofland hebben de eerste zaailingen weer in de aarde geplant. Alles komt langzaam aan weer tot bloei,Vogels fluiten en doen hun ding,De dagen worden langer,het zonnetje straalt weer regelmatiger.En wij zijn begonnen met Spinazie,Radijs,Spitskool,Eikenbladsla,Kropsla,Andijvie en Palmkool. Met veel liefde,zorg,toewijding en aandacht,komen hier weer hele gezonde biologische groentes tot volle wasdom.Als het weer ons dit jaar ook goed gezint is,kan er niks meer fout gaan.
Woensdagmiddag 19 maart is IJmond Nieuws op bezoek geweest bij onze tuin. Een cameraman en verslaggever kwamen langs om te horen en zien wat wij allemaal doen. Na de voorbereidingen en het zoeken van een goede plek, werd het verhaal met enthousiasme vertelt. Gelukkig was het mooi en droog weer, waardoor zowel de tuin als de vrijwilligers in het zonnetje werden gezet. Er komt nog bericht wanneer het uitgezonden gaat worden, vermoedelijk over twee weken. Wij zijn blij met de promotie voor onze tuin en de aandacht dat al onze opbrengsten naar de voedselbank gaan.
Paarse hyacinten en blauwe druifjes bloeien mooi en ruiken zo lekker in huis. Uiteindelijk raken ze uitgebloeid en sommige mensen geven ze een plekje in de tuin. Helaas zien we nog steeds dat veel mensen die oude bollen en potten weggooien in de groene bak. Wij zouden heel graag die bollen willen ontvangen. Kortom, sta je op het punt om uitgebloeide bollen weg te gooien? Breng ze langs bij stadstuin Klein Hofland aan de Laan van Meerestein in Beverwijk en wij geven ze een tweede leven. Meestal zijn we in de tuin aanwezig op woensdagmiddag en zaterdagochtend. De bollen mogen ook voor de deur van het tuinhuis neergezet worden. Potten van alle formaten zijn meer dan welkom, zowel van steen als plastic. Die gebruiken we bijvoorbeeld om bloemen of tomatenplantjes in te zetten die we af en toe uitdelen.
Klein Hofland is de stadstuin in Beverwijk waar ook groente en fruit verbouwd worden voor de wekelijkse donatie aan de voedselbank. Alles wordt gedaan door vrijwilligers die komen uit alle indstreken met verschillende niveaus en ervaringen in tuinonderhoud. Dankzij donaties en sponsoring kunnen we iedere dag in de tuin werken en de planten in de kas verzorgen. Iedereen is welkom, met en zonder groene vingers. Dus kom een keer langs, met of zonder bollen, en ervaar de rust in de tuin. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend werken we samen in de tuin.
Dat is natuurlijk allemaa positief,alleen sinds een aantal weken hebben wij ook een pyromaan die actief is op onze tuin,en die steeds verder gaat in zijn daden,meestal in de avonduren.Dit veroorzaakt voor ons een hoop overlast en schade. Foto’s en meer info volgt.
Rick Bekker van het bedrijf ASINO ONDERHOUD,heeft Klein Hofland voorzien van verf in de kleur Monumenten Groen,waardoor ons tuinhuis nu weer mooi in de verf staat.
Bedankt namens de volledige ploeg van Klein Hofland,Rick Bekker van ASINO ONDERHOUD!
Op zaterdag 1 juni waren we aanwezig op de Lentemarkt bij de Wijkertoren om meer bekendheid te geven aan onze stadstuin. Het was rustig waardoor we met veel mensen konden praten en informatie uitwisselen. We hadden verschillende stekjes mee waardoor we konden laten zien wat we zoal verbouwen in de moestuin zoals tomaten, Nieuw Zeelandse spinazie, lavendel en ijsbloemen. Door al die gesprekken hebben we zelfs een egelhuis mogen ontvangen. Dat is heel fijn, want we zijn volledig afhankelijk van donaties en sponsoring om de tuin, de kas, het tuinhuis en gereedschap te onderhouden.
Het was een geslaagde en beetje vermoeiende middag. Wat zo fijn is aan deze groep vrijwilligers, is dat er grote saamhorigheid is. Na afloop hebben we chinees gehaald en lekker opgegeten in het tuinhuis.
We hebben nog een paar stekjes over die op zoek zijn naar nieuwe grond om verder te groeien, zoals Hortensia’s, Annabella’s, tomaten, knolselderij, frambozen, lavendel, ijsbloemen. Dus als je een plekje hebt op je balkon of in je tuin, neem vooral contact met ons op via email of kom langs op woensdagavond of zaterdagochtend. Dan kun je gelijk zien hoe we de groente en fruit verzorgen om iedere vrijdagmiddag te doneren aan de voedselbank.
Zaterdag 16 maart was een leuke dag met vele vrijwilligers aan de slag, zowel met het opruimen van park Overbos als in de moestuin en in de vlindertuin. Er werd geprikt, geplant, gemaaid, geharkt, gepoot en gepraat. En na gedane arbeid was het goed toeven onder het genot van een heerlijke kop eigengemaakte soep.
Even voor 10 uur stonden de eerste nieuwe vrijwilligers met een kopje koffie of thee en een koekje in de hand en luisterden naar de uitleg van onze vrijwilliger Jan. Nadat iedereen een emmer, afvalgrijper en handschoenen had gekregen, gingen ze op weg om park Overbos op te ruimen.
In de vlindertuin werd flink gewerkt en verschillende perkjes opgeknapt, gladiolenbollen geplant en het schelpenpad werd onkruidvrij gemaakt. Het gras werd gemaaid ter voorbereiding van het verticuteren op een later moment. In de kas kregen de stekjes het nodige water. Dit wordt gedaan zodat we deze later buiten kunnen uitzetten.
In de moestuin werden zaadjes geplant van uien, wortelen en bieten. Voor degenen die wel een groen hart alleen nog geen groene vingers hebben, zijn de meer ervaren vrijwilligers altijd bereid om uitleg te geven. Zo is onze tuin een leeromgeving en mogelijkheid om kennis te delen. Want wist u dat de geur van uien de wortelvlieg verjaagt? Daarom zaaien we die samen als onderdeel van combinatieteelt.
Met de hakselaar zijn de takken versnipperd en over de paden verspreid om makkelijker overheen te lopen. Zo tegen half 1 lagen park Overbos en de tuin er weer netjes bij. De opruimactie had naast de gebruikelijke peuken, plastic en kapotte glazen flesjes ook bijzondere vondsten gebracht zoals mobiels, halve schutting en vogelschedeltje. Al het zwerfafval is netjes in de daarvoor bestemde afvalbakken gedaan.
We hebben de ochtend afgesloten met een heerlijke kop soep en nagepraat met elkaar. We hopen iedereen nog eens terug te zien zodat we onze bijdrage aan de voedselbank mogelijk kunnen blijven maken. Kijk in de agenda voor de tijden dat we gezamenlijk in de tuin werken of stuur een email naar kleinhofland@gmail.com.
We bedanken iedereen die heeft geholpen en Samen Lokaal voor de mooie foto’s.
Met NLdoet (georganiseerd door het Oranjefonds) maak je op 1 dag echt een groot verschil. Door aan onze NLdoet activiteit mee te doen, zorg je ervoor dat we groente en fruit kunnen blijven uitdelen aan de voedselbank. En houden we de vlindertuin opgeruimd voor iedereen die een bezoekje komt brengen.
Kom je meehelpen? Groene vingers zijn handig en niet noodzakelijk. Ook als je voor een eerste keer wilt ervaren hoe het is om in een moestuin of vlindertuin te werken, ben je van harte welkom. Het is fijn als je een uur of twee mee kunt helpen, en met een half uurtje zijn we ook al blij. We werken met allemaal vrijwilligers op de tuin en die komen uit allerlei landen. Nederlandse taal spreken is handig en niet noodzakelijk, zolang je de taal van de tuin spreekt 🙂
Aanmelden is niet verplicht, zorg ervoor dat je zelf tuinhandschoenen en goede schoenen meeneemt. Tuingereedschap hebben wij beschikbaar voor verschillende taken, hoewel het handig is om een kleine snoeischaar mee te nemen als het kan.
Noteer in de agenda: zaterdag 16 maart 2024 tussen 10u en 13u meehelpen bij Stadstuin Klein Hofland. Ons tuinhuis is open vanaf 9.45 en wij zorgen voor koffie en thee.
Heb je nog vragen? Stuur een email naar info@kleinhofland.nl
Om vitamines, mineralen, sporenelementen, groentes, flora, fauna een boost geven?
Kom gezellig langs op woensdag tussen 14 en 16u en/of zaterdag van 11 tot 13u. U bent van harte welkom de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen om de groenten te laten groeien en de planten te laten bloeien.